båt till birka från uppsala

Staden kom att överges och människorna som bodde här valde att flytta någon annanstans. Redan på 700-talet blomstrade ön, för att mystiskt avfolkas tvåhundra år senare. Gamla Uppsala, gamla Uppsala är ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Via arkeologiska fynd och runstenars inskriptioner får vi pusselbitar till deras liv och berättelser om släktingar, resor och vardag. Flera arkeologiska utgrävningar i den tre meter djupa svarta jorden har klarlagt tomternas storlek och stadens plan. Studera de runstenar som restes i det nya stadsrummet längs en möjlig processionsväg.

båt till birka från uppsala

Hovgården: Hovgården ligger på grannön Adelsö. Sluta oroa dig - ge bort ett presentkort fyllt med upplevelser. Det är först senare och på grund av landhöjningen som viken kom att snöras av och istället bli en insjö, Mälaren. Här framställdes de första svenska mynten, med kungen på ena sidan och det kristna korset på den andra. Kungshögarna utgör endast en del ett mycket större gravfält. Guidad visning av fornlämningsområdet och entré till Vikingamuseet. Hovgården är idag en lantlig idyll där betande kor och får blandas med besökare. Reser du med Strömma ingår alltid resa tur/retur, guidad visning av fornlämningsområdet på ön samt entré till museet. I dag är, birka och Hovgården ett av Sveriges världsarv. Båtturen tar en timme (per riktning). Vuxna 490 kr, vetlanda, barn under 13 år 240 kr från 110 kr (pris/person stockholm.

Båten stannar vid bryggorna Klara Mälarstrand, Nya Kungshatt, Vårby brygga, Jungfrusund och Rastaholm. Modeller, bildspel och ljudberättelser berättar bl a om vikingatida offer, fynd från den vikingatida kvinnans grav och om det gyllene hednatemplet.

OWA e uppsala kommun
Rosendal uppsala ICA
Brf vårdsätra uppsala
Öppettider ica uppsala